بهترین راه برای شناخت درست وقایع و اتفاقات، تحقیق و مطالعه در مورد آنها است. البته باید این مطالعه از جهات گوناگون باشد، حتی نقد یک موضوع اگر درست و اصولی و بر پایه علم باشد، می تواند در شناخت بهتر به ما کمک کند.
در مورد عاشورا و واقعه کربلا رجوع به منابع دست اول همچون تاریخ طبری بسیار کارساز است. در جلد هفتم ترجمه تاریخ طبری در بخش سال های شصتم و شصت و یکم به طور کامل در این مورد توضیح داده شده است. البته شاید دسترسی به این منابع مشکل باشد، ولی کتاب زیر در این زمینه بسیار مفید است.
کتاب «آیین و اسطوره در ایران شیعی» نوشته جبار رحمانی با نگاهی مردم شناسانه و جامعه شناسانه به واقعه عاشورا و مناسک آن می پردازد. چگونگی شکل گیری مناسک در ایران و همچنین بررسی هیات های مذهبی در محرم از دیدگاه مردم شناسی و بررسی کتاب روضه الشهدا و تاثیر آن در مناسک محرم و همچنین تحریف هایی که در این مراسم و حتی در واقعه کربلا وجود دارد از جمله موارد بسیار عالی در این کتاب است.
نگاه کاملاًعلمی و نقادانه به این موضوع و بررسی چگونگی رشد و عمق این مناسک در ایران شیعی از نقاط قوت این کتاب است. در زیر متن پشت جلد کتاب که معرف خوبی می تواند برای این کتاب باشد آورده شده است.
«گفتمان کربلا، منبع و مبنای اصلی برای شکلگیری نظام آیینی منسکی و نظام اساطیری فرهنگ شیعی است. این نظام مناسکی یکی از مهمترین عوامل بقای تشیع در طی تاریخ بوده است. مطالعه این نظام مناسکی از منظر علوم جدید و بالاخص انسانشناسی برای فهم فرهنگ شیعیان اهمیتی خاص دارد.
در کتاب حاضر با رویکرد انسانشناسی به مناسک عزاداری و ابعاد مختلف آن پرداخته شده است. در بخش اول کتاب، تلاش شده براساس سنت نظری انسانشناسی در مطالعه نظام اساطیری یک فرهنگ (به عنوان هسته و منشور معنایی فرهنگ و جامعه)، برای فهم فرهنگ شیعی و نظام معنایی مرکزی آن چارچوبی تدوین شود. در بخشهای بعدی، تاریخ مناسک عزاداری در تشیع با رویکردی انسانشناختی بررسی شده و این که عزاداری از کی و در چه شرایطی شکل گرفته و متون مختلف مربوط به مناسک عزاداری هرکدام چه نقشی در شکلگیری نظام مناسکی عزاداری محرم و گفتمان کربلا داشتهاند، مورد بحث قرار گرفته است.»
بهترین راه برای رسیدن به حقیقت، مطالعه و تحقیق است. در این ایام مطالعه این کتاب را پیشنهاد می کنم. عزاداری های متفکرانه شما قبول حق.

سلام ، چقدر خوب و چه پیشنهاد جالبی است معرفی کتابی در این باره که بخوبی و جامع به این موضوع پرداخته . کتاب سفر شهادت برگرفته از سخنانی از امام موسی صدر را هم معرفی می کنم.
سلام و سپاس بیکران. حتماً این کتاب را خواهم خواند. ای کاش روزی برسد که کتاب یار همیشگی ما ایرانیان شود.